JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Valtakunnallinen tapahtuma innosti ja tarjosi eväitä työhön

Uutiset
2.9.2024 21.10

Juttua muokattu:

2.9. 21:18
2024090221181120240902211000

Päi­vi Mar­ti­kai­nen

Li­min­ka

Yli tu­hat ih­mis­tä osal­lis­tui en­sim­mäi­seen Kas­va­tuk­sen ja di­a­ko­ni­an päi­vään. Ta­pah­tu­ma jär­jes­tet­tiin yh­tä ai­kaa Li­min­gas­sa, Jy­väs­ky­läs­sä ja Es­poos­sa.

Rau­ha­nyh­dis­tys­ten lap­si- ja nuo­ri­so­työs­sä ja per­he- ja di­a­ko­ni­a­työs­sä mu­ka­na ole­vat tai sii­tä kiin­nos­tu­neet ko­koon­tui­vat 31. elo­kuu­ta yh­del­le kool­le. Päi­vän ai­hee­na oli Va­loa ja voi­maa va­paa­eh­tois­työ­hön ja tar­koi­tuk­se­na in­nos­taa te­ki­jöi­tä sekä an­taa heil­le eväi­tä työ­hön.

Ta­pah­tu­man jär­jes­ti­vät SRK ja sen alu­e­tii­mit. Päi­vään osal­lis­tu­neet kuu­li­vat asi­an­tun­ti­joi­den pu­heen­vuo­ro­ja sekä vie­rai­li­vat eri työ­muo­to­jen py­sä­keil­lä. Näi­tä oli­vat lei­ri­työ, re­surs­si­pank­ki, eri­lai­set elä­män­ti­lan­teet, ma­te­ri­aa­lit, koh­taa­mi­nen, py­hä­kou­lu ja ker­hot, raa­mat­tu­luok­ka, nuo­ri­so­työ ja ryh­mäy­ty­mi­nen.

Li­min­gan ta­pah­tu­man avan­nut lap­si- ja nuo­ri­so­työn asi­an­tun­ti­ja Juha Luok­ka­la muis­tut­ti, et­tä Ju­ma­la joh­taa työ­tä.

– Olem­me kyl­vä­jiä, hän an­taa kas­vun.

Mi­ten voin tu­kea?

Poh­joi­sen alu­een per­he- ja di­a­ko­ni­a­tii­min pu­heen­joh­ta­ja Veli Tuo­mi­vaa­ra ki­teyt­ti, et­tä päi­vä oli yh­dis­tä­vä.

Hän oli töis­sä ko­das­sa si­jain­nees­sa "eri­lais­ten elä­män­ti­lan­tei­den pis­tees­sä". Sei­näl­lä oli ku­via, ja osal­lis­tu­jien teh­tä­vä­nä oli poh­tia, mikä niis­tä py­säyt­ti ja mi­ten ky­sei­ses­sä ti­lan­tees­sa ole­vaa lä­him­mäis­tä voi­si tu­kea it­se tai rau­ha­nyh­dis­tyk­sen toi­min­nas­sa. Osal­lis­tu­jien vin­kit päi­vit­tyi­vät re­aa­li­a­jas­sa näy­töl­le.

– Ai­heet kiin­nos­ti­vat ja in­nos­ti­vat, ih­mi­set oli­vat ak­tii­vi­sia. He ker­toi­vat saa­neen­sa pal­jon eväi­tä omaan työ­hön­sä ja hen­ki­lö­koh­tai­seen us­koon­sa. Päi­väs­tä jäi mu­ka­va mie­li, Tuo­mi­vaa­ra my­häi­li.

Kai­ke­ni­käi­set ryh­mäy­ty­mään

Myös poh­joi­sen alu­een lap­si- ja nuo­ri­so­työn tii­min pu­heen­joh­ta­ja Ash­lee Oi­ka­rai­nen koki, et­tä Kas­va­tuk­sen ja di­a­ko­ni­an päi­väs­sä oli hyvä ja in­nos­tu­nut il­ma­pii­ri.

– Tosi mu­ka­vaa, et­tä tuli pal­jon po­ruk­kaa, hän ihas­te­li.

Oi­ka­rai­nen työs­ken­te­li ryh­mäy­ty­mis­pis­teel­lä. Siel­lä oli mah­dol­lis­ta osal­lis­tua konk­reet­ti­seen har­joi­tuk­seen ja kes­kus­tel­la ai­hees­ta. Tar­jol­la oli mo­nen­lai­sia ma­te­ri­aa­le­ja.

– Ha­lu­sim­me tuo­da esil­le, et­tä kai­ke­ni­käi­set hyö­ty­vät ryh­mäy­ty­mi­ses­tä, myös vart­tu­nei­den ker­hot. Oli po­si­tii­vis­ta kuul­la, et­tä mo­net jo to­teut­ta­vat tätä – ei ole uu­si asia, mut­ta ih­mi­sil­lä oli kiin­nos­tus­ta op­pia uut­ta.

Ma­ra­ton, ei sprint­ti

Juha Ha­ka­lan pi­tä­mä pu­heen­vuo­ro Riit­tä­vän hyvä kas­vat­ta­ja pyr­ki vä­hen­tä­mään kas­vat­ta­jien pai­nei­ta. Eräs van­hem­pi oli ker­to­nut tun­te­van­sa, et­tei kas­va­tuk­sel­la ole mer­ki­tys­tä, mut­ta Ha­ka­la täh­den­si, et­tä kyl­lä sil­lä on.

– Kas­va­tus on ma­ra­ton, ei sprint­ti. Se on rak­kau­den ja ar­vos­tuk­sen sä­vyt­tä­mää jä­me­ryyt­tä. Lu­ke­mat­to­mia pie­niä sa­no­ja ja te­ko­ja, hän mää­rit­te­li.

Ha­ka­la täh­den­si, et­tä kas­va­tuk­seen kuu­luu myös auk­to­ri­teet­ti.

– Tar­vi­taan tur­val­li­nen, po­si­tii­vi­nen ai­kui­nen, joka il­moit­taa: "täs­sä on vii­mei­nen ra­ja­pyyk­ki, jon­ka yli ei men­nä".

Riit­tä­vän hyvä kas­va­tus

Ny­ky­a­jan hui­mat ta­voit­teet ja yle­vät ihan­teet uh­kaa­vat Ha­ka­lan mu­kaan tun­keu­tua myös kas­va­tuk­seen.

– Myös tolk­kua tar­vi­taan. On van­hem­pia, jot­ka mei­naa­vat uu­pua täy­del­li­syy­den ta­voit­te­lun al­le. Kui­ten­kaan hyvä kas­va­tus ei vaa­di eri­tyi­siä olo­suh­tei­ta tai yl­tä­kyl­läi­syyt­tä, hän roh­kai­si.

Täs­tä Ha­ka­la ker­toi erääl­tä isäl­tä kuu­le­man­sa esi­mer­kin: iha­na­na lap­suus­muis­to­na oli jää­nyt mie­leen na­kin­pais­to ta­ka­pi­hal­la.

Ha­ka­la pai­not­ti myön­tei­syy­den mer­ki­tys­tä: hy­vään kas­va­tuk­seen kuu­luu pe­ru­sa­si­oi­den li­säk­si myös has­sut­te­lua, in­nos­tus­ta, kii­tol­li­suut­ta ja iloa.

– Ylei­ses­ti ot­ta­en voi­sim­me hel­lit­tää vä­hän. Voi­sim­me pu­hua ”riit­tä­vän hy­väs­tä ja olen­nai­sen nä­ke­mi­ses­tä”. Tätä voi so­vel­taa myös Sii­o­nin kas­va­tus- ja di­a­ko­ni­a­työ­hön.

Yh­teis­tä ai­kaa ra­joi­tus­ten si­jaan

Har­to Pön­kä pu­hui ai­hees­ta Lap­set, nuo­ret, some. Hän esit­te­li ky­se­lyä, jon­ka tu­los­ten mu­kaan lap­set ja nuo­ret ha­lu­ai­si­vat käyt­tää ai­kaan­sa en­nen kaik­kea ka­ve­rei­den ja per­heen kans­sa yh­des­sä­o­loon sekä har­ras­tuk­siin. Pu­he­li­mel­la olo tu­lee vas­ta nii­den jäl­keen.

Pön­kä kan­nus­ti jär­jes­tä­mään per­heen kes­ken yh­teis­tä ai­kaa ja näyt­ti esi­mer­kin lu­ku­jär­jes­tyk­ses­tä, jo­hon se oli mer­kit­ty.

– Jos tär­keil­le asi­oil­le ei jää ai­kaa, tee suun­ni­tel­ma!

Pön­kä ker­toi, et­tä Tik­Tok-so­vel­luk­sen myö­tä las­ten ja nuor­ten ruu­tu­ai­ka läh­ti nou­suun, mut­ta tänä vuon­na se on vä­hän vä­hen­ty­nyt.

– Ope­tus­hal­li­tus suo­sit­te­lee, et­tä kän­ny­kät lai­te­taan rep­puun tun­nil­la ja ote­taan käyt­töön, jos opet­ta­ja an­taa sii­hen lu­van. Myös raa­mat­tu­luo­kas­sa voi käyt­tää kän­nyk­kä­park­kia, hän vink­ka­si.

Koh­taa­mi­sen kul­ma­ki­viä

Jen­ni Hint­sa­lan ai­hee­na oli Koh­taa­mi­nen Sii­o­nin työs­sä. Hän haas­toi kuu­li­joi­ta poh­ti­maan, mil­lai­set koh­taa­mi­set ovat jää­neet mie­leen.

– Jo­kai­nen kai­paa tul­la näh­dyk­si ja ar­vos­te­tuk­si, Hint­sa­la ko­ros­ti.

Hän lu­et­te­li koh­taa­mi­sen hi­das­tei­ta: ei tun­ne­ta, jän­ni­tys, epä­var­muus, pal­jon ih­mi­siä, en­nak­ko­luu­lot, kii­re, vä­sy­mys. Ke­nen­kään ei ai­na tar­vit­se jak­saa ja pys­tyä.

Hint­sa­la nä­kee, et­tä di­gi­ta­li­saa­tio on tuo­nut koh­taa­mi­siin li­sä­maus­teen.

– Vä­lil­lä se haas­taa, mut­ta on myös tuo­nut mah­dol­li­suuk­sia saa­da us­ko­vai­sia ys­tä­viä.

Koh­taa­mi­sen kah­dek­san kul­ma­ki­veä ovat Hint­sa­lan mu­kaan: kyy­kis­ty, kysy, kuun­te­le, kes­ki­ty, kehu, kan­nus­ta, ker­ro, kii­tä.

– Koh­taa­mi­sen ydin on us­ko­vais­ten vä­li­nen rak­kaus ja an­teek­si­an­ta­mus.

En­tis­tä mer­kit­tä­väm­pi työ

Pa­nee­li­kes­kus­te­lu jat­koi päi­vän ai­heen kä­sit­te­lyä. Kes­kus­te­lua joh­ti Jaak­ko Vir­pi ja pa­nee­liin kuu­lui pu­heen­vuo­ro­ja pi­tä­nei­den asi­an­tun­ti­joi­den li­säk­si Veli-Mat­ti Lep­pä­lä ja Veli Tuo­mi­vaa­ra alu­e­tii­meis­tä. Ylei­sö osal­lis­tui ak­tii­vi­ses­ti lä­het­tä­en pu­he­li­mel­la ky­sy­myk­siä ja kom­ment­te­ja.

Yk­si esil­lä ole­va asia oli Sii­o­nin työn mer­ki­tys.

– Me ei pys­ty­tä ole­maan il­man Sii­o­nia, Sii­on kyl­lä pär­jää il­man mei­tä. Sii­o­nin työ on myös omal­le us­ko­ne­lä­mäl­le siu­naus, Veli Tuo­mi­vaa­ra huo­maut­ti.

– Sii­o­nin työ on en­tis­tä mer­kit­tä­väm­pää, kun yh­teis­kun­ta on niin vie­raan­tu­nut Ju­ma­lan sa­nas­ta, to­te­si Har­to Pön­kä.

Myös ko­din roo­li kris­til­li­ses­sä kas­va­tuk­ses­sa pu­hut­ti. Veli-Mat­ti Lep­pä­lä ko­ros­ti van­hem­pien esi­mer­kin voi­maa.

– Näy­te­tään tär­keys: ra­ken­tuu­ko sun­nun­tain oh­jel­ma har­ras­tus­ten vai seu­ro­jen ym­pä­ril­le. Ju­tel­laan us­kon asi­ois­ta. Käy­te­tään evan­ke­liu­mia.

Lue en­si vii­kon Päi­vä­mie­hes­tä myös Kas­va­tuk­sen ja di­a­ko­ni­an päi­vään osal­lis­tu­nei­den aja­tuk­sia.

Ma­te­ri­aa­lia ta­pah­tu­mas­ta: https://yh­des­sä.srk.fi.

Säh­köi­siä ma­te­ri­aa­le­ja yh­dis­tyk­sil­le työn tu­ek­si: www.kap­sak­ki­ju­tut.fi. ja re­surs­si­pank­ki.fi.

16.9.2024

Sinä pelastit minut kuolemasta, et antanut jalkani astua harhaan. Ps. 56:14

Viikon kysymys