JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Siikatörmän yleisilme kirkastui siivousleirillä

Uutiset
1.10.2024 8.40

Juttua muokattu:

1.10. 15:02
2024100115024220241001084000

An­na Kar­ju­la

Sii­ka­jo­ki

Sii­vous­lei­ri­läi­set puh­dis­ti­vat lei­ri­kes­kuk­sen lat­ti­as­ta kat­toon. Lei­ri ker­ryt­ti li­sää hy­viä muis­to­ja lei­ri­kes­kuk­ses­ta.

Syys­kuun vii­mei­se­nä vii­kon­lop­pu­na Sii­ka­tör­män lei­ri­kes­kuk­seen saa­pui in­no­kas­ta vä­keä eri­lais­ten työ­vä­li­nei­den kans­sa. Tal­koo­kut­sua oli kuu­lu­tet­tu Vaa­lan, Rant­si­lan, Py­hä­jo­en, Vi­han­nin, Sa­lois­ten, Pat­ti­jo­en ja Raa­hen alu­eel­la. Il­moit­tau­tu­neil­le oli lu­vat­tu täy­si yl­lä­pi­to ja mah­dol­li­suus hy­vin mo­ni­puo­li­seen yh­des­sä te­ke­mi­seen.

Ny­kyi­sin Sii­ka­tör­män sii­vous­lei­ri jär­jes­te­tään vain ker­ran vuo­des­sa. Niin­pä lis­tal­la oli iso jouk­ko kun­nos­sa­pi­toa, huol­toa ja puh­dis­ta­mis­ta kai­paa­via koh­tei­ta. Ma­joi­tus­ti­lo­jen suur­sii­vous piti si­säl­lään kai­ken ai­na ik­ku­noi­den pe­sus­ta lat­ti­a­kai­vo­jen puh­dis­tuk­seen. Pi­hal­la muun mu­as­sa pes­tiin ros­ka-as­ti­oi­ta, siis­tit­tiin tien­var­sia ja teh­tiin puu­hom­mia. Lei­ri­läi­set huol­si­vat Sii­ka­tör­mää sa­nan­mu­kai­ses­ti ka­tos­ta lat­ti­aan, kun leh­ti­pu­hal­ti­met te­ki­vät puh­das­ta jäl­keä huo­pa­ka­tol­la­kin.

Tal­koo­lais­ten mää­rä yl­lät­ti

To­tu­tun ta­van mu­kaan sii­vous­lei­ril­le kut­su­taan vä­keä niil­tä paik­ka­kun­nil­ta, jot­ka ovat jär­jes­te­ly­vas­tuus­sa seu­raa­van ke­sän ju­han­nus­seu­rois­sa. Va­ki­tui­nen hen­ki­lö­kun­ta laa­tii oh­jeis­tuk­set ja huo­leh­tii va­rus­te­lus­ta ja or­ga­ni­soin­nis­ta. Joku lei­ri­läi­sis­tä kom­men­toi­kin, et­tä hel­pol­la pää­see, kun te­kee vain, mitä käs­ke­tään.

Vi­han­ti­lai­nen Ei­ja Tas­ki­la ja pat­ti­jo­ki­nen Kai­sa Pel­ko­nen ker­toi­vat pää­ty­neen­sä lei­ril­le tie­tyn­lai­sen vel­vol­li­suu­den­tun­non aja­ma­na.

– Sii­ka­tör­mään liit­tyy niin pal­jon muis­to­ja, tämä on ra­kas paik­ka, Tas­ki­la sum­ma­si.

Hy­vän fii­lik­sen työn­te­koon tuo­vat hei­dän mu­kaan­sa toi­set ih­mi­set. Kos­ka vä­keä oli niin mu­ka­vas­ti, työ­tä voi­tiin teh­dä lep­poi­sas­ti ja jopa lau­lel­len. Kes­kus­ra­di­os­ta kuu­lu­va van­ha Sii­o­nin lau­lu he­rät­ti hie­nois­ta hil­peyt­tä ruo­ka­tau­ol­la: mur­heel­li­sin mie­lin ja kyy­nel­sil­min työn te­ke­mi­nen tun­tui juu­ri sii­nä koh­taa täy­sin päin­vas­tai­sel­ta.

Va­pain mie­lin puh­taal­la omal­la­tun­nol­la

Per­jan­tai-il­ta­na al­ka­nut lei­ri kes­ti lau­an­tai-il­ta­päi­vään as­ti. Aa­mu­har­tau­des­sa Tuo­mo Es­ko­la lai­na­si He­se­kie­lin kir­jaa.

"Näin sa­noo Her­ra Ju­ma­la: Minä et­sin it­se lam­paa­ni ja pi­dän niis­tä huo­len. Niin kuin pai­men pi­tää huol­ta lam­pais­taan, kun ne ovat ha­jaan­tu­neet hä­nen ym­pä­ril­tään, niin minä huo­leh­din lam­pais­ta­ni ja haen ne tur­vaan kaik­ki­al­ta, min­ne ne su­mui­se­na ja synk­kä­nä päi­vä­nä ovat kai­kon­neet." (Hes. 34:11–12.)

Es­ko­la viit­ta­si myös Jee­suk­sen vuo­ri­saar­naan, jos­sa va­roi­te­taan ko­ko­a­mas­ta aar­tei­ta maan pääl­le. Tai­vaas­sa ei ole huol­ta koi­per­hos­ten, ruos­teen tai var­kai­den kal­tai­sis­ta tu­ho­lai­sis­ta.

– Evan­ke­liu­min ar­mo­hoi­dos­sa on tur­val­lis­ta jää­dä us­ko­maan syn­nit an­teek­si ja jat­kaa tal­koo­päi­vää, Es­ko­la lu­pa­si.

Pää­tös­kah­veil­la lei­rin isän­tä­nä toi­mi­neen Juu­so Töl­lin mie­li oli kii­tol­li­nen.

– Koh­tuul­li­sel­la vai­val­la läh­ti väki mu­kaan lei­ril­le ja hy­vin saa­tiin hom­mia teh­tyä, Töl­li tii­vis­ti.

Seu­raa­va tal­koo­lais­ten ke­ruu ta­pah­tuu ke­vääl­lä, kun ju­han­nus­seu­roi­hin kut­su­taan te­ki­jöi­tä.

Lei­ri­kes­kuk­sen yl­lä­pi­to tai­taa ol­la kun­nos­sa sil­loin, kun kaik­ki toi­mii, ei­kä sitä edes huo­maa. Kur­kis­tus vesi-imu­rin säi­li­öön vah­vis­ti kui­ten­kin, et­tä suur­sii­vous oli pai­kal­laan.

– Hy­viä muis­to­ja ei tar­vit­se lait­taa vie­mä­riin, Kai­sa Pel­ko­nen huo­maut­ti.

Ne sai jo­kai­nen lei­ril­tä läh­ti­jä ot­taa mu­kaan­sa ja lait­taa tal­teen täl­lä­kin ker­taa.

4.10.2024

Kunpa kulkuni olisi vakaa, kunpa aina seuraisin sinun määräyksiäsi! Kun pidän käskysi silmieni edessä, en joudu häpeään. Ps. 119:5–6

Viikon kysymys