JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Rakkaus auttaa keskinäisessä kanssakäymisessä

Uutiset
22.7.2024 10.15

Juttua muokattu:

22.7. 10:20
2024072210204720240722101500

Ma­ri­ka Hy­vä­ri

Keu­ruu

Jee­sus opet­ti ra­kas­ta­maan Ju­ma­laa yli kai­ken ja lä­him­mäis­tä niin kuin it­se­ään.

Jäm­sän opis­to­seu­ro­jen lau­an­tai-il­lan il­ta­ky­lään ko­koon­tui seu­ra­tel­tan täy­del­tä nuo­ria seu­ra­tun­nuk­sen ää­rel­le. Jor­ma Hen­ti­lä piti pa­nee­li­kes­kus­te­lua alus­ta­van pu­heen­vuo­ron. Ai­hee­na oli Paa­va­lin sa­nat efe­so­lai­sil­le: ”Aut­ta­koon rak­kaus tei­tä tu­le­maan toi­meen kes­ke­nän­ne”.

Uu­den tes­ta­men­tin al­ku­kie­les­sä on usei­ta rak­kaut­ta ku­vaa­via ter­me­jä. Krei­kan kie­les­sä ro­mant­tis­ta suh­det­ta ku­va­taan eri sa­nal­la kuin ys­tä­vien tai per­heen­jä­sen­ten vä­lis­tä kiin­ty­mys­tä. Ju­ma­lal­li­seen rak­kau­teen vii­ta­taan sa­nal­la ”aga­pe”.

Ju­ma­lan sa­naan pe­rus­tu­va rak­kaus

Jee­sus neu­voi ih­mi­siä ra­kas­ta­maan en­nen muu­ta Ju­ma­laa ja lä­him­mäis­tä niin kuin it­seä. Myös Moo­sek­sen kaut­ta an­net­tu laki oh­jaa Ju­ma­lan kun­ni­oit­ta­mi­seen ja ih­mis­ten vä­lis­ten suh­tei­den suo­je­le­mi­seen.

Toi­sen louk­kaa­mis­ta voi ta­pah­tua tar­koi­tuk­sel­la tai tar­koit­ta­mat­ta. Ih­mis­suh­teis­sa voi syn­tyä haa­vo­ja, jot­ka vaa­ti­vat pa­ran­tu­ak­seen ai­kaa ja koh­taa­vaa kes­kus­te­lua.

Eri­tyi­sen ki­peä ti­lan­ne voi ol­la sil­loin, jos tu­lee kiu­sa­tuk­si tai vää­rin­koh­del­luk­si tois­ten us­ko­vais­ten ta­hol­ta.

– Jo­kai­sen tu­li­si saa­da ko­kea ole­van­sa hy­väk­syt­ty, ar­vos­tet­tu ja ra­kas­tet­tu Ju­ma­lan per­he­vä­en kes­kel­lä, to­te­si Hen­ti­lä.

Alus­ta­ja viit­ta­si myös Ko­los­sa­lais­kir­jeen neu­voon:

– Pi­tä­kää huol­ta, et­tä tu­let­te toi­meen kes­ke­nän­ne, an­ta­kaa an­teek­si toi­sil­len­ne, vaik­ka teil­lä oli­si­kin moit­ti­mi­sen ai­het­ta.

Seu­ra­kun­nan yk­seys

Noin kak­si­tu­hat­ta vuot­ta sit­ten Efe­so oli mer­kit­tä­vä Roo­man val­ta­kun­nan kau­pun­ki, mis­sä eri kan­sal­li­suu­det koh­ta­si­vat.

– To­den­nä­köi­ses­ti Efe­son kris­ti­tyt tu­li­vat hy­vin eri­lai­sis­ta taus­tois­ta ja yh­teen­tör­mäyk­sil­tä tus­kin väl­tyt­tiin, ar­vi­oi Hen­ti­lä.

Kir­jees­sään efe­so­lai­sil­le Paa­va­li roh­kai­si­kin seu­ra­kun­ta­lai­sia ra­kas­ta­maan ja kär­si­mään toi­nen tois­taan, sil­lä Kris­tuk­sen seu­ra­kun­nas­sa val­lit­see Pyhä Hen­ki ja sen myö­tä yk­seys, jota kan­nat­taa vaa­lia.

Ju­ma­lan tah­don tiel­lä säi­ly­mi­nen

Pyhä Hen­ki oh­jaa säi­lyt­tä­mään hy­vän oman­tun­non ja hyl­kää­mään sel­lai­set va­lin­nat, jot­ka ovat ris­ti­rii­das­sa Ju­ma­lan sa­nan kans­sa. Syn­nin vai­ku­tuk­sia koh­da­tes­sa on vaa­ra­na mu­kau­tua Ju­ma­lan tah­don vas­tai­siin ta­poi­hin ja aja­tuk­siin, tai hou­ku­tuk­seen mää­ri­tel­lä Ju­ma­la oman mie­len­sä mu­kai­ses­ti.

– Sie­lun­vi­hol­li­nen voi neu­voa hoi­ta­maan suh­det­ta Ju­ma­laan il­man seu­ra­kun­ta­yh­teyt­tä, sa­noi Hen­ti­lä.

Ju­ma­lan sa­nan mu­kai­nen us­ko edel­lyt­tää kui­ten­kin yh­tey­den Ju­ma­lan seu­ra­kun­taan, sil­lä syn­nin­pääs­tön vir­ka on jä­tet­ty maan pääl­le. Py­hän Hen­gen omis­ta­val­la ih­mi­sel­lä on val­tuu­det an­taa syn­nit an­teek­si toi­sel­le ih­mi­sel­le.

Lue koko jut­tu ja nuor­ten osal­lis­tu­jien haas­tat­te­lu täl­lä vii­kol­la il­mes­ty­väs­tä Päi­vä­mie­hes­tä. Leh­des­tä voit lu­kea myös mui­ta jut­tu­ja ei­len päät­ty­neis­tä opis­to­seu­rois­ta.

18.10.2024

Herra, sinua ylistäkööt kaikki luotusi, uskolliset palvelijasi kiittäkööt sinua! Julistakoot he valtakuntasi kunniaa, kertokoot mahtavista teoistasi. Ps. 145:10–11

Viikon kysymys