JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Opistoseurojen tunnus muistuttaa levosta

Uutiset
16.7.2024 14.00

Juttua muokattu:

16.7. 12:57
2024071612573320240716140000

Ee­va-Lii­sa heik­ki­lä

Ra­nua

Seu­ra­tun­nus roh­kai­see ja loh­dut­taa le­vot­to­man ajan kes­kel­lä. Vii­me vuon­na spon­taa­nis­ti syn­ty­nyt nuor­ten il­ta­ky­lä on nyt osa vi­ral­lis­ta Ra­nu­an opis­to­seu­ro­jen seu­ra­oh­jel­maa.

Ra­nu­an opis­to­seu­rat jär­jes­te­tään Ra­nu­an kris­til­li­sel­lä kan­sa­no­pis­tol­la 26.–28. hei­nä­kuu­ta. Tänä vuon­na seu­ra­oh­jel­mas­ta löy­tyy nuor­ten il­ta­ky­lä. Il­ta­ky­lä jär­jes­te­tään lau­an­tai­na kel­lo 22.

– Il­ta­ky­läs­sä on tar­koi­tus käy­dä kes­kus­te­lua en­nen ti­lai­suut­ta pi­de­tyn pu­heen­vuo­ron he­rät­tä­mis­tä aja­tuk­sis­ta, seu­ra­toi­mi­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja Juha Kaa­ri­vaa­ra ker­too.

Seu­ra­toi­mi­kun­nas­sa to­det­tiin, et­tä nuo­ret on tär­keä huo­mi­oi­da opis­to­seu­rois­sa.

– Nuo­ria osal­lis­te­taan il­ta­ky­län jär­jes­tä­mi­seen sä­es­tys­vuo­ro­jen ja lau­lu­ryh­män muo­dos­sa, Kaa­ri­vaa­ra ku­vaa.

Tänä vuon­na il­ta­ky­läs­sä ei myy­dä gril­li­tuot­tei­ta vii­me vuon­na il­men­nei­den käy­tän­nön haas­tei­den vuok­si.

– Tär­kein­tä on saa­da ko­koon­tua yh­teen lau­lu­jen ja us­ko­mi­sen ilon ää­rel­le, Kaa­ri­vaa­ra tii­vis­tää il­ta­ky­län tar­koi­tuk­sen.

Lau­la­mi­sen hel­pot­ta­mi­sek­si seu­ra­tel­tas­sa on­kin tänä ke­sä­nä en­sim­mäis­tä ker­taa isot näy­töt.

– Täs­sä­kin on aja­tel­tu eri­tyi­ses­ti nuo­ria, joil­la ei vält­tä­mät­tä ole omas­sa pu­he­li­mes­saan lau­lu­kir­ja­so­vel­lus­ta, Kaa­ri­vaa­ra taus­toit­taa.

Seu­ro­jen tun­nus roh­kai­see ja loh­dut­taa

Opis­to­seu­ro­jen tun­nus­lau­se on ”Minä an­nan teil­le le­von” (Matt. 11:28). Pää­toi­mi­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja Har­ri Hy­vä­ri ker­too, et­tä seu­ra­toi­mi­kun­nas­sa käy­tiin kes­kus­te­lua sii­tä, kuin­ka nämä sa­nat roh­kai­se­vat ja loh­dut­ta­vat le­vot­to­man ja rau­hat­to­man ajan kes­kel­lä.

– Jee­sus kut­sui lem­pe­äs­ti luok­seen työn ja kuor­mien uu­vut­ta­mat ja lu­pa­si heil­le le­von. Sa­nat muis­tut­ta­vat, et­tä Kris­tuk­sen omil­la on lepo Va­pah­ta­jas­sa jo nyt ja ker­ran ian­kaik­ki­nen elä­mä tai­vaas­sa, Hy­vä­ri ku­vaa.

Seu­ra­toi­mi­kun­ta pää­tyi tun­nus­lau­see­seen myös sen ajan­koh­tai­suu­den vuok­si.

– Se muis­tut­taa kii­rei­sen ajan kes­kel­lä myös ajal­li­ses­ta le­vos­ta ja le­po­päi­vän py­hit­tä­mi­ses­tä, Hy­vä­ri tii­vis­tää käy­tyä kes­kus­te­lua.

Uu­si keit­to­ka­tos

Opis­to­seu­ro­jen seu­ra­jär­jes­te­lyi­tä ke­hi­te­tään ra­ken­ta­mal­la uu­si 60 ne­li­ö­met­rin keit­to­ka­tos pal­ve­le­maan ruu­an val­mis­tus­ta. Keit­to­ka­tos tar­vi­taan, kos­ka van­hat keit­to­kon­tit pois­tu­vat käy­tös­tä. Ra­ken­nus ra­ken­ne­taan lah­joi­tus­va­roil­la ja tal­koil­la ro­va­nie­me­läis­ten avus­ta­ma­na.

– Hei­nä­kuun en­sim­mäi­sel­lä vii­kol­la al­kaa Ro­va­nie­men vel­jien tal­koot. Ra­ken­nus on val­mis hei­nä­kuun lop­puun men­nes­sä, kun opis­to­seu­rat al­ka­vat, Ra­nu­an opis­ton joh­to­kun­taan kuu­lu­va ja hank­keen puu­ha­mie­he­nä toi­mi­va Ris­to Kuk­ko­nen lu­paa.

Hän iloit­see vah­vas­ta tal­koo­hen­ges­tä, jon­ka avul­la seu­ra-alu­et­ta on kun­nos­tet­tu sekä seu­ro­jen inf­raa pa­ran­net­tu vuo­sien var­rel­la use­aan ot­tee­seen.

– Tä­nä­kin vuon­na keit­to­ka­tok­sen li­säk­si pie­niä kor­jauk­sia teh­dään myös sa­kas­tiin ja kah­teen wc:hen asen­ne­taan kiin­te­ät ovet muo­vi­re­pa­lei­den ti­lal­le, Kuk­ko­nen ku­vaa.

Bi­o­jät­teen eril­lis­ke­räys

Uu­si jä­te­la­ki edel­lyt­tää, et­tä opis­to­seu­rois­sa ke­rä­tään bi­o­jät­teet erik­seen. Jo­kai­sen wc:n yh­tey­des­sä on uu­den­lai­nen la­jit­te­lu­pis­te, jo­hon toi­mi­te­taan pul­lot, lasi, bi­o­jä­te ja se­ka­jä­te.

– Bi­o­jät­teen voi ke­rä­tä ma­joi­tu­sa­lu­eel­la ta­val­li­seen muo­vi­pus­siin ja pu­dot­taa muo­vi­pus­sis­sa bi­ö­jä­te­as­ti­aan. Bi­o­jät­teek­si lai­te­taan ai­no­as­taan ruo­an­täh­teet, opis­to­seu­ro­jen jä­te­huol­los­ta vas­taa­va Ta­pa­ni Han­hi­su­an­to oh­jeis­taa.

Ra­vin­to­la­lin­jas­to­jen yh­tey­des­sä on vas­taa­van­tyyp­pi­set la­jit­te­lu­pis­teet ruo­kai­lus­sa syn­ty­vil­le jät­teil­le.

– Toi­vo­taan, et­tä seu­ra­vä­ki ot­taa uu­den jät­teen­la­jit­te­lu­mal­lin avoi­min mie­lin vas­taan, Han­hi­su­an­to pyy­tää.

18.10.2024

Herra, sinua ylistäkööt kaikki luotusi, uskolliset palvelijasi kiittäkööt sinua! Julistakoot he valtakuntasi kunniaa, kertokoot mahtavista teoistasi. Ps. 145:10–11

Viikon kysymys