JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Lehtivihreä on vaihtunut ruskan väreihin

Uutiset
21.10.2024 8.00

Juttua muokattu:

21.10. 08:51
2024102108513320241021080000

San­na Hur­me

Raa­he

Sa­lois­ten rau­ha­nyh­dis­tyk­sen luon­toil­las­sa kuul­tiin, et­tä ih­mi­sil­le on an­net­tu teh­tä­vä var­jel­la luon­toa ja ker­toa Luo­jan ih­meel­li­sis­tä te­ois­ta su­ku­pol­vil­le eteen­päin.

Sa­lois­ten Rau­ha­nyh­dis­tys jär­jes­ti myy­jäis­ten si­jaan oh­jel­mal­li­sen luon­toil­lan per­jan­tai­na 11. lo­ka­kuu­ta toi­mi­ta­lol­laan. Al­ku­har­tau­des­sa Mat­ti Yr­jä­nä an­toi il­lal­le kol­me ta­voi­tet­ta: Ju­ma­lan meil­le an­ta­man luon­non var­je­le­mi­sen teh­tä­väs­tä muis­tut­ta­mi­nen, ajal­lis­ten va­ro­jen ke­rää­mi­nen toi­mi­ta­lol­le ja tär­keim­pä­nä asi­a­na syn­tien an­teek­si­an­ta­mi­nen ja us­ko­mi­nen.

Al­ku­har­tau­den jäl­keen tar­jol­la oli run­sas buf­fet­pöy­tä, jos­sa il­lan tee­maan so­pien ruo­ka­la­jit oli ni­met­ty eläin­ten mu­kaan. Ko­dal­la sai myös pais­taa nuo­ti­ol­la mak­ka­raa ja tik­ku­pul­lia sekä naut­tia no­ki­pan­nu­kah­vit.

Luo­jan luo­ma luon­to ihas­tut­taa

Erk­ki Ala­saa­re­la joh­dat­ti kuu­li­jat ih­met­te­le­mään ja ihas­te­le­maan Luo­jan töi­tä luon­nos­sa tai­dok­kain ku­vin ja vi­de­oin, elä­vän ker­ron­nan sekä eläi­miä ja luon­toa kä­sit­te­le­vien Raa­ma­tun ja­kei­den vä­li­tyk­sel­lä. Hä­nen mu­kaan­sa tem­paa­va esi­tys näyt­ti elä­väs­ti muun mu­as­sa tou­kan kuo­riu­tu­mi­sen kau­niik­si per­ho­sek­si, lin­tu­jen tun­ne­kir­jon, kih­la­pa­ri­jout­sen­ten si­tou­tu­mi­sen toi­siin­sa sekä ti­ais­ten kiin­nos­tuk­sen Suo­mi–Ve­nä­jä-jää­kiek­ko­pe­liin.

– Raa­ma­tus­sa on pal­jon luon­non ihas­te­lua, Ala­saa­re­la ker­toi. Muun mu­as­sa psal­mis­sa 65 ker­ro­taan, kuin­ka laak­sot lai­neh­ti­vat vil­jaa ja koko maa rie­muit­see ja lau­laa (PS. 65:14).

– Nyt syk­syl­lä saam­me ihas­tel­la luon­nos­sa pu­nais­ta vä­riä, kun puut va­ras­toi­vat leh­ti­vih­re­än en­si ke­vät­tä var­ten. Raa­ma­tus­sa pu­hu­taan myös pal­jon eläi­mis­tä, siel­lä mai­ni­taan jopa 100 eläin­la­jia, Ala­saa­re­la ker­toi ja ker­ta­si lin­tu­jen muut­to­lii­ket­tä:

– Suo­mi on lin­tu­jen ko­ti­maa. Ne tal­veh­ti­vat ete­läs­sä, mut­ta ne ei­vät pesi siel­lä. Ke­vääl­lä ne pa­laa­vat Suo­meen pe­si­mään.

Ala­saa­re­la muis­tut­ti sii­tä, kuin­ka ih­mi­sil­le on an­net­tu luon­non var­je­li­jan teh­tä­vä: Ker­to­kaa Luo­jan ih­meel­li­sis­tä te­ois­ta lap­sil­le ja las­ten­lap­sil­le (5. Moos. 6).

Ötök­kä­maa­il­maa Ala­saa­re­la toi esil­le ku­vin ja lau­luin. Kai­kil­le tut­tu hä­mä­häk­ki­lau­lu ka­jah­ti hie­nos­ti il­moil­le yh­teis­lau­lu­na sekä las­ten erik­seen lau­la­min sä­keis­töin.

Luon­to pu­hut­te­lee ja opet­taa

Luon­to opet­taa mei­tä mo­nin ta­voin. Il­lan ku­va­koos­te näyt­ti, kuin­ka lin­tu­e­mo ruok­kii en­sin poi­ka­sen, joka eni­ten ruo­kaa tar­vit­see – ei sitä, joka eni­ten ker­jää. Psal­mis­sa 84 kir­joi­te­taan: ”Si­nun alt­ta­ri­si luo­ta on var­pu­nen­kin löy­tä­nyt ko­din, pääs­ky­nen pe­sä­pai­kan, jos­sa se kas­vat­taa poi­ka­sen­sa” (Ps. 84:4).

Ju­ma­lan val­ta­kun­nas­sa on jo­kai­sen tur­val­lis­ta mat­ka­ta. Luo­jan hy­vään huo­len­pi­toon il­lan esi­tyk­ses­sä­kin oh­jat­tiin luot­ta­maan: ”Kat­so­kaa tai­vaan lin­tu­ja: ei­vät ne kyl­vä, ei­vät ne leik­kaa ei­vät­kä ko­koa va­ras­toon, ja sil­ti tei­dän tai­vaal­li­nen Isän­ne ruok­kii ne” (Matt. 6:26).

Ala­saa­re­la päät­ti luon­toil­lan Sii­o­nin lau­lun sa­noi­hin: ”Voin tur­val­li­sin mie­lin kat­soa tu­le­vaan ja lap­sen lail­la luot­taa hoi­vaa­si rak­kaim­paan. Kä­te­ni kä­des­sä­si lä­hel­lä sy­dän­tä­si, jään si­nuun tur­vaa­maan.” (SL 344:5.)

Vie­lä oli il­las­sa jäl­jel­lä ar­von­ta ja na­ru­tus sekä yl­lä­tys­voit­to sil­le, jon­ka pen­kin al­ta löy­tyi sy­dän­tar­ra.

22.10.2024

Siunattu on se mies, joka luottaa Herraan ja panee turvansa häneen! Hän on kuin puron partaalle istutettu puu, joka kurottaa juurensa veteen. Jer. 17:7–8

Viikon kysymys