– Kun julkaisut kertovat Jumalan läsnäolosta ja rauhasta, ne tukevat lukijoita ja kuuntelijoita, todettiin julkaisutilaisuudessa. Kuvassa tuotteiden tekijät Susanna Pöyhtäri (takana vas.), Ari-Pekka Palola, Karoliina Pigg, Juhani Ojalehto (alhaalla vas.), Inkeri Heikkala, Lotta Karjalainen ja Toivo Määttä.
Lauri Pigg
– Kun julkaisut kertovat Jumalan läsnäolosta ja rauhasta, ne tukevat lukijoita ja kuuntelijoita, todettiin julkaisutilaisuudessa. Kuvassa tuotteiden tekijät Susanna Pöyhtäri (takana vas.), Ari-Pekka Palola, Karoliina Pigg, Juhani Ojalehto (alhaalla vas.), Inkeri Heikkala, Lotta Karjalainen ja Toivo Määttä.
Lauri Pigg
Sirkka Lehto, Oulu
Tiistaina, 15. lokakuuta, SRK:n toimistolla Oulussa julkistettiin viisi kirjaa ja yksi äänite. Näiden lisäksi esiteltiin uusi Siionin Joulu, jonka ovat toimittaneet Ari-Pekka Palola ja SRK:n lehtien toimitus. Ajankohtaiset ja koskettavat julkaisut tuovat iloa, toivoa ja luottamusta Jumalan suunnitelmiin.
SRK:n pääsihteeri Arto Tölli toi tilaisuuteen julkaisujen toimitusneuvoston puheenjohtajan Olli Lohen terveiset.
– Tänä päivänä mediassa näkyy paljon julkaisuja, jotka keskittyvät väkivaltaan ja pinnallisiin arvoihin. Väkivaltatarinat saavat usein paljon huomiota, ja pinnalliset arvot leviävät erityisesti sosiaalisessa mediassa.
Siksi peräänkuulutetaan julkaisuja, jotka perustuvat kristillisiin arvoihin.
– Nämä tuotteet ovat ajankohtaisia ja koskettavat nykypäivän ihmisten elämää, iloitsi Tölli.
– Uskon antama toivo auttaa ihmisiä selviämään elämän haasteista ja löytämään tarkoituksen myös vaikeina aikoina.
Jumalan suunnitelmissa
Toivo Määtän kirjoittama Mokkerit-kirja kertoo 11-vuotiaan Toivo-pojan elämästä, kun hänet lähetetään Kuusamoon keskikouluun.
– Halusin kertoa, minkälaisena minä koin sisäoppilaitoselämäni; se viiden vuoden jakso oli hyvin virikkeellistä aikaa.
– Kirjan syvin viesti on se, miten saa synnit anteeksi. Lapsille ja nuorille toivon avautuvan, että kannattaa käydä seuroissa, ja myös sen, että Jumalalla on paremmat suunnitelmat kuin itselläni.
Karoliina Piggin esikoisromaanissa Tulee päivä jolloin tapahtumia kuvataan viiden ihmisen silmin. Kirjassa käsitellään muun muassa erityisnuoruutta ja -vanhemmuutta, sairastumista diabetekseen, erilaisuuden kohtaamista sekä nuorten ja aikuisten välistä vuoropuhelua.
– Uskon tarinoiden hyvää tekevään voimaan. Tunnen, että niiden kautta on mahdollista lisätä ymmärrystä, jota ei tietoteksti tai runokaan tavoita, Pigg hymyili.
– Joskus tarvitaan vain joku, joka muistuttaa, että tulee päivä, jolloin. Ja vaikka oma otteemme haparoisi tai kävisimme etäämmällä, Jumalan ote pitää.
Pigg ihmetteli prosessin etenemistä.
– Ihmeellistä oli johdatus, jonka koin. Tarina ei ollut valmis, kun sitä aloitin. Eteeni annettiin tarpeelliset vihjeet. Hiihtolenkiltä poimin repliikkejä jäisten kanervien oksilta tai kuusen katveesta. Yöunien jälkeen tarinan seuraava käänne oli usein kirkkaana mielessäni. Tarinan kirjoittaminen oli koukuttavaa kuin jännittävän trillerin lukeminen.
Inkeri Heikkalan kirjoittama Outo lintu päästää lukijan syvälle poikien tunnemaailmaan.
– Kirjoittaminen on siitä ihanaa, että jossakin vaiheessa henkilöt heräävät henkiin ja alkavat elämään mielikuvituksessa omaa elämää, Heikkala kertoi.
Teemoina kulkevat mukana ystävyys, luonto, kiusaaminen ja turva Taivaan Isässä.
– Ehkä tärkein teema on ystävyys – nuorenkin ympäriltä löytyy ihania vanhuksia, jotka voivat olla tärkeitä saattomiehiä kipeissä kasvuvuosissa, Heikkala kiteytti.
Kaikenikäisille jotakin
Ari-Pekka Palolan koostama Sanan rieskaa vaihetuspöydällä, Pieni kaanaan kielen sanakirja selittää lähes 200 kaanaan kielen sanaa ja sanontaa. Kirjan kuvituksen on tehnyt Juhani Ojalehto. Teoksen pohjana ovat olleet Palolan Siionin Lähetyslehdessä julkaistut sananselitykset, mutta huomattava osa kirjoituksista on tätä kirjaa varten laadittuja.
– Suurin osa kaanaan kielen ilmaisuista periytyy Vanhasta kirkkoraamatusta eli Bibliasta. Osa on peräisin Martti Lutherin ja osa Lars Levi Laestadiuksen kirjoituksista. Vanhoillislestadiolaisuudessa kaanaan kieli on säilynyt elävänä 2000-luvulle saakka, ja siihen on kehittynyt omaleimaisia sanontoja, joita ei tunneta muualla, Palola taustoitti.
Lotta Karjalaisen suunnittelema ja kuvittama lasten väritys- ja tehtäväkirja Onnellisin mielin on erinomainen ja monipuolisesti toteutettu lasten puuhakirja.
– Ideoita on pompsahdellut mieleen omaa lapsiperhearkea seuraamalla tai kuvittelemalla, miten jotkut tilanteet menisivät lasten kanssa, Karjalainen kertoi.
Kirjan nimi tulee Siionin laulusta 325 Lapsi, onnellisin mielin.
– Se kuvaa hyvin lasten vapaata, huoletonta, onnellista elämää ja sopii mielestäni ihanasti kirjan kuviin, Karjalainen totesi.
Reisjärven kristillisen opiston kuoro tulkitsee Maisema-äänitteellä lauluja suomalaisesta sydämestä Susanna Pöyhtärin johdolla. Kuoroa säestää pääasiassa piano, mutta joukossa on myös jousisoittimilla ja huilulla säestettyjä lauluja.
– Äänitteellä ollaan monin tavoin Luojan luoman jäljillä. Erityisen iloinen olen, että mukaan valikoitui pari ennen julkaisematonta laulua, Pöyhtäri totesi.
Hän hoksautti, että maisema ei ole vain paikka; se voi olla mielenmaisema, muisto tai unelma. Pöyhtäri toivoi, että äänitteeseen tarttuisivat monenikäiset.
– Ei kai ole väärin toivoa, että nuoret tarttuisivat siihen. Heille on tarjolla monenlaista musiikkia, ja aina valintojen teko ei ole helppoa. Tässä on kaihoisia lauluja, josta nuori voi löytää peilin tunteelleen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys