JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

”Iloitsemme sinusta, kirkkauden Jumala ja Vapahtaja” – ”Jubilosos te adoramos, Dios de gloria y Salvador”

Uutiset
4.10.2024 9.10

Juttua muokattu:

4.10. 09:05
2024100409051820241004091000
Ecuadorissa 8. syyskuuta pidettyjen Naranjiton lähetysseurojen ohjelmaan kuului seurapuhe, pyhäkoulu, keskustelua, ruokailua ja yhdessäoloa.

Ecuadorissa 8. syyskuuta pidettyjen Naranjiton lähetysseurojen ohjelmaan kuului seurapuhe, pyhäkoulu, keskustelua, ruokailua ja yhdessäoloa.

Kimmo Puolitaival

Ecuadorissa 8. syyskuuta pidettyjen Naranjiton lähetysseurojen ohjelmaan kuului seurapuhe, pyhäkoulu, keskustelua, ruokailua ja yhdessäoloa.

Ecuadorissa 8. syyskuuta pidettyjen Naranjiton lähetysseurojen ohjelmaan kuului seurapuhe, pyhäkoulu, keskustelua, ruokailua ja yhdessäoloa.

Kimmo Puolitaival

Kim­mo Puo­li­tai­val

Ecu­a­dor, Ete­lä-Ame­rik­ka

Ecu­a­do­rin us­ko­vai­set ovat hy­vin kii­tol­li­sia mah­dol­li­suu­des­ta osal­lis­tua seu­roi­hin.

Ecu­a­do­riin suun­tau­tu­val­le lä­he­tys­mat­kal­le 5.–15. syys­kuu­ta osal­lis­tui­vat Steve Lai­ho Poh­jois-Da­ko­tas­ta ja Kim­mo Puo­li­tai­val Suo­mes­ta. Tulk­ki­na toi­mi Da­vid Na­vas.

Alue oli 1400- ja 1500-lu­ku­jen tait­tees­sa osa in­ko­jen im­pe­riu­mia. Sik­si seu­dul­la pu­hu­taan edel­leen ket­su­an kiel­tä. Lä­he­tys­mat­ka­lai­set ta­pa­si­vat Ket­sua-in­ti­aa­ne­ja Ri­o­bam­ban vuo­ris­to­seu­dul­la.

Lä­hel­lä si­jait­see val­ta­va, yli 6300 met­riä kor­kea Chim­bo­ra­zo-tu­li­vuo­ri. Kym­me­net tu­li­vuo­ret ovat osa ecu­a­do­ri­lais­ten ar­kea, jos­kus hy­vin ka­rul­la­kin ta­val­la. Erit­täin nä­ky­väs­sä roo­lis­sa on roo­ma­lais­ko­tol­li­nen kirk­ko. Tämä to­del­li­suus hei­jas­tui myös useis­sa kes­kus­te­luis­sa, joi­ta lä­he­tys­mat­kal­la käy­tiin seu­ra­vie­rai­den kans­sa. Kai­ken kaik­ki­aan yh­dek­säs­sä eri seu­ra­ti­lai­suu­des­sa oli noin 170 kä­vi­jää.

Vaik­ka maa on pit­kän mat­kan pääs­sä Suo­mes­ta, us­ko on yh­tei­nen. Se ker­too Ju­ma­lan voi­mas­ta ja Py­hän Hen­gen mer­ki­tyk­ses­tä. Ecu­a­do­rin us­ko­vai­set kai­paa­vat kuul­la evan­ke­liu­mia ja Ju­ma­lan sa­nan saar­naa. He ovat hy­vin kii­tol­li­sia sii­tä, et­tä heil­lä on mah­dol­li­suus pääs­tä seu­roi­hin. Es­pan­ja­kie­li­set Sii­o­nin lau­lut kai­ku­vat ”sy­dä­men poh­jas­ta” – ”Cris­to me Ama”.

Ko­ti­seu­rat Na­ran­ji­tos­sa

Sun­nun­tai­na 8. syys­kuu­ta oli oh­jel­mas­sa lä­he­tys­seu­rat Na­ran­ji­tos­sa. Pu­hu­jien saa­pu­es­sa Dig­nan ko­tiin seu­ra­val­mis­te­lut oli­vat täy­des­sä vauh­dis­sa. Pe­ru­noi­ta ja juu­rek­sia kuo­rit­tiin pi­ha­maal­la ja pian ne oli­vat kyp­sy­mäs­sä ta­ka­pi­han ul­ko­keit­ti­ös­sä. Läm­pö­ti­la oli +30 as­tet­ta ja il­man­kos­teus kor­kea.

Vie­rail­le tar­jot­tiin lim­saa. Pu­heen­so­ri­na oli vil­kas­ta. Au­to­ka­tok­sen var­joon kan­net­tiin muo­vi­tuo­le­ja, pu­hu­jan pöy­tä ja lii­na sen pääl­le. Seu­ra­vie­rai­ta tuli koko ajan li­sää. Mu­ka­na oli Puo­li­tai­pa­leen kum­mi­tyt­tö Jos­se­lyn van­hem­pien­sa kans­sa. Edel­li­sen mat­kan yh­tey­des­sä hä­net kas­tet­tiin 14-vuo­ti­aa­na, jol­loin Puo­li­tai­val­ta pyy­det­tiin kum­mik­si.

25 seu­ra­vie­ras­ta is­tuu­tui­vat kuun­te­le­maan. Pie­net lap­set tou­hu­si­vat omia jut­tu­jan­sa. Dig­na toi­vot­ti pu­hu­jat ja seu­ra­vie­raat ter­ve­tul­leek­si. Seu­rat aloi­tet­tiin lau­lul­la: ”Ju­bi­lo­sos te ado­ra­mos, Dios de glo­ria y Sal­va­dor” – ” Iloit­sem­me si­nus­ta, kirk­kau­den Ju­ma­la ja Va­pah­ta­ja”. Puo­li­tai­pa­leen pi­tä­män seu­ra­pu­heen ai­hee­na oli vuo­ri­saar­nan ope­tus maal­lis­ten aar­tei­den ka­to­a­vai­suu­des­ta ja tai­vaal­lis­ten aar­tei­den py­sy­vyy­des­tä.

Py­hä­kou­lun tut­tu ai­he

Lai­ho piti py­hä­kou­lun ai­hees­ta Joo­sef. Ai­he oli tut­tu Na­ran­ji­ton seu­ra­vie­rail­le. Tu­han­sia vuo­sia van­ha ker­to­mus on yhä tuo­re ja opet­ta­vai­nen. Us­ko ja sen kaut­ta syn­tien an­teek­si­an­ta­muk­sen lah­ja on edel­leen­kin omis­tet­ta­vis­sa ja kaik­ki­val­ti­aan Ju­ma­lan voi­maan ja joh­da­tuk­seen on lupa luot­taa.

Mer­kit­tä­vä vies­ti seu­ra­pu­hees­sa ja py­hä­kou­lus­sa oli se, et­tä syn­nit on lupa us­koa an­teek­si Jee­suk­sen ni­mes­sä ja ve­res­sä. Voi­mak­kaan pää­tös­lau­lun jäl­keen isän­tä­vä­ki lau­sui kii­tok­set ja kut­sun päi­väl­li­sel­le.

Tar­jol­la oli pais­tet­tua ka­naa, rii­siä, pe­ru­noi­ta, juu­rek­sia. Kuk­ku­rai­set lau­ta­sel­li­set kan­net­tiin yk­si ker­ral­laan kul­le­kin seu­ra­vie­raal­le. Kes­kus­te­lu mo­nis­ta elä­mään liit­ty­vis­tä ilois­ta ja su­ruis­ta­kin jat­kui. Il­lan pi­me­tes­sä seu­ra­vä­ki läh­ti ko­tei­hin­sa ja pu­hu­jat ma­ja­paik­kaan­sa.

Lue en­si vii­kol­la Päi­vä­mie­hen vä­lis­sä il­mes­ty­väs­tä Sii­o­nin Lä­he­tys­leh­des­tä myös ecu­a­do­ri­lai­sen seu­ra­vie­raan haas­tat­te­lu.

4.10.2024

Kunpa kulkuni olisi vakaa, kunpa aina seuraisin sinun määräyksiäsi! Kun pidän käskysi silmieni edessä, en joudu häpeään. Ps. 119:5–6

Viikon kysymys