JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Ajankohtaiset teemat esillä palkituissa teksteissä

Uutiset
6.9.2024 10.00

Juttua muokattu:

6.9. 19:40
2024090619403120240906100000
Päivi Myllynen (vas.), Inkeri Mielityinen, Pieta Inkeroinen ja Pirkko Dolk palkittin Lasten ja nuorten kirjojen kirjoitus-	kilpailussa. Anna Karjula (kolmas oik.), Taina Pyysaari ja Marjukka Ranta-Nilkku saivat romaanien kirjoituskilpailun 	palkinnot.

Päivi Myllynen (vas.), Inkeri Mielityinen, Pieta Inkeroinen ja Pirkko Dolk palkittin Lasten ja nuorten kirjojen kirjoitus- kilpailussa. Anna Karjula (kolmas oik.), Taina Pyysaari ja Marjukka Ranta-Nilkku saivat romaanien kirjoituskilpailun palkinnot.

A.K

Päivi Myllynen (vas.), Inkeri Mielityinen, Pieta Inkeroinen ja Pirkko Dolk palkittin Lasten ja nuorten kirjojen kirjoitus-	kilpailussa. Anna Karjula (kolmas oik.), Taina Pyysaari ja Marjukka Ranta-Nilkku saivat romaanien kirjoituskilpailun 	palkinnot.

Päivi Myllynen (vas.), Inkeri Mielityinen, Pieta Inkeroinen ja Pirkko Dolk palkittin Lasten ja nuorten kirjojen kirjoitus- kilpailussa. Anna Karjula (kolmas oik.), Taina Pyysaari ja Marjukka Ranta-Nilkku saivat romaanien kirjoituskilpailun palkinnot.

A.K

Päi­vä­mies

Ou­lu

Ker­to­muk­sis­sa tuli us­kon nä­kö­kul­ma luon­te­vas­ti esil­le ki­pei­den­kin ai­hei­den rin­nal­la.

SRK:n jär­jes­tä­män las­ten ja nuor­ten kir­jo­jen sekä ro­maa­nien kir­joi­tus­kilpai­lun pal­kit­se­mis­ti­lai­suus jär­jes­tet­tiin SRK:n toi­mis­tol­la 3. syys­kuu­ta. Ti­lai­suu­des­sa las­ten ja nuor­ten kir­joi­tus­kil­pai­lun pal­kin­to­lau­ta­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja Ol­li Lohi ker­toi kris­til­li­syy­den jul­kai­su­työn kai­paa­van jat­ku­vuut­ta. Kil­pai­lu­jen tar­koi­tuk­se­na oli­kin saa­da uu­sia kä­si­kir­joi­tuk­sia.

– Kil­pai­lus­sa me­nes­ty­mi­seen vai­kut­ti kau­no­kir­jal­li­nen taso ja se, mi­ten us­kon nä­kö­kul­ma tu­lee luon­te­vas­ti teks­tis­sä esil­le, sum­ma­si Lohi pal­kin­to­lau­ta­kun­nan te­ke­miä pää­tök­siä.

Nuo­ruu­den vaih­te­le­via tun­tei­ta

Las­ten ja nuor­ten kir­jo­jen kir­joi­tus­kil­pai­lus­sa en­sim­mäi­sek­si si­joit­tui Pirk­ko Dolk ker­to­muk­sel­laan "Aa­ve­ta­lon siu­naus".

– Ta­ri­na ko­et­tiin läm­min­hen­ki­sek­si, tun­tei­ta lii­kut­ta­vak­si ja us­ko­ne­lä­mää el­vyt­tä­väk­si, pe­rus­te­li Lohi va­lin­taa.

– Kir­jan pää­hen­ki­lö on 11-vuo­ti­as tyt­tö 1950-lu­vul­la. Ty­tös­sä on pal­jon sa­maa kuin mi­nus­sa hä­nen ikäi­se­nään. Kir­joi­tin myös ta­pah­tu­mat omaan lap­suus­mai­se­maa­ni, Dolk pal­jas­ti pu­heen­vuo­ros­saan.

Toi­nen pal­kin­non sai­vat Pie­ta In­ke­roi­nen ja In­ke­ri Mie­li­tyi­nen, jot­ka kir­joit­ti­vat yh­des­sä ker­to­muk­sen "Mi­ni­o­pis­to".

– Ylä­kou­lui­käi­sil­le suun­nat­tu kä­si­kir­joi­tus kä­sit­te­lee ul­ko­puo­li­suu­den, ar­kuu­den ja nuo­ruu­des­sa vaih­te­le­vien tun­tei­den tee­mo­ja. Us­ko­mi­nen on ta­ri­nas­sa myös luon­te­vas­ti osa nuor­ten elä­mää, ku­vai­li Lohi.

In­ke­roi­nen ja Mie­li­tyi­nen ker­toi­vat kir­joit­ta­neen­sa kir­jaa vuo­ro­tel­len luku ker­ral­laan. Vä­lil­lä he pi­ti­vät kir­joit­ta­es­saan vi­de­o­pu­he­lul­la yh­teyt­tä toi­siin­sa.

– Kir­joi­tuk­sen eri vai­heis­sa mie­tim­me, mi­ten us­koa ja Ju­ma­lan joh­da­tuk­seen luot­ta­mis­ta voi tuo­da ta­ri­nas­sa luon­te­vas­ti esil­le, ku­vai­li Mie­li­tyi­nen.

– Kil­pai­luun osal­lis­tu­mi­nen on ol­lut mer­ki­tyk­sel­li­nen pro­ses­si, jon­ka muis­tan var­mas­ti vie­lä van­ha­na­kin, to­te­si puo­les­taan In­ke­roi­nen.

Kol­mas pal­kin­to meni Päi­vi Myl­ly­sel­le ta­ri­nal­laan "Isäl­tä pe­ri­tyt saap­paat".

– Kä­si­kir­joi­tus on kuu­des­luok­ka­lai­sen po­jan nä­kö­kul­mas­ta ker­rot­tu ta­ri­na per­heen krii­sis­tä, kun isä muut­taa pois ko­toa ja viet­tää jon­kin ai­kaa tuh­laa­ja­po­jan elä­mää. Us­ko­mi­sen tär­keys ja us­kon tuo­ma ar­mol­li­suus tu­lee esil­le täs­sä teks­tis­sä, pe­rus­te­li Lohi.

– Ta­ri­na on it­sel­le­ni hy­vin hen­ki­lö­koh­tai­nen. Lap­sil­le, jot­ka ko­ke­vat avi­oe­ron ki­pua, löy­tyy ai­ka vä­hän tu­kea kir­jal­li­suu­des­ta, Myl­ly­nen poh­ti pu­heen­vuo­ros­saan.

Us­koa tu­ke­vaa si­säl­töä

Ro­maa­nien kir­joi­tus­kil­pai­lun en­sim­mäi­sen pal­kin­non sai Tai­na Pyy­saa­ri ta­ri­nal­laan "Ei edes eväs­ra­sia".

– Ta­ri­na on ehyt äi­din ke­hi­tys­ker­to­mus, jos­sa tu­lee esil­le se, mi­ten äi­ti olet­taa hal­lit­se­van­sa per­heen elä­mää, mut­ta jou­tuu luo­pu­maan lii­as­ta vah­vuu­des­taan, pe­rus­te­li ro­maa­nien pal­kin­to­lau­ta­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja Kirs­ti Nurk­ka­la va­lin­taa.

– Ajat­te­lin, et­tä kir­joi­tan mar­gi­naa­li­ses­ta asi­as­ta, mut­ta se on­kin kos­ket­ta­nut yl­lät­tä­vän mo­nia, ker­toi Pyy­saa­ri.

Toi­nen pal­kin­to meni An­na Kar­ju­lal­le ker­to­muk­sel­laan "Mel­ko ta­val­li­nen Ruut".

– Kir­jan pää­hen­ki­lö kamp­pai­lee so­si­aa­lis­ten pel­ko­jen­sa kans­sa uu­del­la paik­ka­kun­nal­la. Si­säl­tö on tut­tua ja us­koa tu­ke­vaa, to­te­si Nurk­ka­la.

– Kun kir­joi­tin, pää­tee­ma­ni oli kan­nus­taa lu­ki­joi­ta et­si­mään Ju­ma­lan val­ta­kun­taa. Taus­tak­si ta­pah­tu­mil­le ha­lu­sin ot­taa Raa­ma­tus­ta Ruu­tin kir­jan, ker­toi Kar­ju­la.

Kol­man­nek­si si­joit­tui Mar­juk­ka Ran­ta-Nilk­ku ker­to­muk­sel­laan "Ko­tiin­pa­luu".

– Ta­ri­na si­säl­tää hy­viä oi­val­luk­sia maa­il­mas­ta, jos­sa nuo­ret elä­vät. Pää­hen­ki­löl­lä nuo­rel­la Te­re­sal­la ja hä­nen us­ko­vai­sel­la pa­pal­laan on tur­val­li­nen suh­de, Nurk­ka­la to­te­si.

– Mie­tim­me pik­ku­sis­ko­ni kans­sa, min­kä­lais­ta SRK:n kir­jal­li­suut­ta ha­lu­ai­sim­me lu­kea. Pari ker­taa aloin kir­joit­taa eri­lai­sil­la ide­oil­la, kun­nes kir­joit­ta­mi­nen al­koi su­jua, Ran­ta-Nilk­ku ku­vai­li kir­joi­tusp­ro­ses­si­aan.

Teks­tiin on li­sät­ty puut­tu­va lau­se "ja viet­tää jon­kin ai­kaa tuh­laa­ja­po­jan elä­mää" koh­taan: "Kä­si­kir­joi­tus on kuu­des­luok­ka­lai­sen po­jan nä­kö­kul­mas­ta ker­rot­tu ta­ri­na per­heen krii­sis­tä, kun isä muut­taa pois ko­toa ja viet­tää jon­kin ai­kaa tuh­laa­ja­po­jan elä­mää."

4.10.2024

Kunpa kulkuni olisi vakaa, kunpa aina seuraisin sinun määräyksiäsi! Kun pidän käskysi silmieni edessä, en joudu häpeään. Ps. 119:5–6

Viikon kysymys