Tarja Korri
Olen saanut olla elämäni aikana kymmeniä kertoja kastejuhlassa. Ensimmäisen kummilapseni ristiäiset olivat pian ripille pääsyni jälkeen. Sen jälkeen minua on pyydetty kummiksi vielä 21 kertaa, joista suurin osa yhdessä mieheni kanssa. Yksi kummilapsistani kutsuttiin jo pienenä taivaaseen, ja olimme hänen hautajaisissaan.
Kastejuhliakin on ollut erilaisia. Suurin osa omista ja kummilapsista on kastettu kotona. Lisäksi ristiäisiä on ollut rauhanyhdistyksellä, missä kastettiin seitsemän vauvaa kerralla, kirkossa sekä serkkuvauvan kanssa pidetyt yhteiset ristiäiset. Yksi kummilapsemme on kastettu kesämökillä ukkosmyrskyn riehuessa ulkona, ja nuorin omista lapsistamme kastettiin vanhimman tyttäremme hääjuhlassa.
Kuulin lapsena jonkun vanhemman ihmisen sanovan: "Kun kutsutaan saattamaan lasta ristille tai vainajaa hautaan, on hyvä ottaa kutsu vastaan." Kunniatehtävä. Olen ajatellut sen aina sellaisena, kun on pyydetty kummiksi. Vaikka tietää, ettei ole hyvä kummin tehtävässä, on ollut halu ottaa se vastaan. Vauvan vanhemmat ovat miettineet asiaa ja uskoneet meille suuren tehtävän.
Saimme viime syksynä olla mukana kolmen lapsenlapsemme kastejuhlassa. Ensimmäinen niistä oli kotikirkossamme. Kastepappi Aleksi Päkkilä puhui Psalmin 139 mukaan Jumalan luomistyön ihmeestä, mitä saamme pienessä vauvassa ihastella.
Päkkilä kertoi, kuinka kasteessa lapsi otetaan seurakunnan jäseneksi ja kirkon opetusyhteyteen omalla nimellään. Pyhä kaste velvoittaa vanhempia ja kummeja yhdessä seurakunnan kanssa huolehtimaan lapsen kristillisestä kasvatuksesta. Kummien erityinen tehtävä on muistaa lasta rukouksin. Rukouksen lahja on kummin paras lahja.
Kuulimme kummin lukemana Raamatusta lasten evankeliumin, joka luetaan kaikissa ristiäisissä. "Jeesuksen luo tuotiin lapsia, jotta hän koskisi heihin. Opetuslapset moittivat tuojia, mutta sen huomatessaan Jeesus närkästyi ja sanoi heille: 'Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.' Hän otti lapset syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä." (Mark. 10:13–16.)
Päkkilä puhui siitä, miten Jeesus asetti sylivauvat uskon esikuvaksi sen vuoksi, että vauvat ovat toisen avun varassa. Me ihmiset olemme Jumalan edessä avuttomia ja hänen armonsa varassa. Lasten tavoin meidänkin on hyvä ottaa vastaan Jumalan lahjat. Myös kasteen armo otetaan lapsen kaltaisella uskolla vastaan.
Kastekäskyn (Matt. 28:18–20) ja yhdessä luetun uskontunnustuksen jälkeen lapsi kastetaan yhteiseen uskoon ja kaikkien sen lupausten omistamiseen. Kummit saavat olla siunaamassa lasta yhdessä vanhempien kanssa.
Kastekynttilässä oleva liekki muistuttaa Jeesuksen sanoista: "Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo" (Joh. 8:12). Kastetilaisuudessa luetaan monta eri rukousta. Lapselle pyydetään Jumalalta siunausta kaikkiin elämän päiviin ja että pyhät enkelit varjelisivat häntä.
Kasteen jälkeisenä sunnuntaina lapsen nimi sanotaan jumalanpalveluksen yhteydessä ja häntä sekä hänen vanhempiaan ja kummejaan muistetaan esirukouksessa. Useissa seurakunnissa on kastepuu, johon laitetaan lapsen nimellä varustettu kastepuun lehti.
Kahdet muut lastenlastemme ristiäiset menivät lähes samalla kaavalla. Pappi tai vanhemmat voivat sanoa, mikä vauvan nimeksi tulee. Isovanhemmille, kummeille tai sisaruksille voidaan antaa pieniä tehtäviä toimituksen aikana. Tekstin tai rukouksen lukeminen sekä vauvan pään kuivaaminen ovat merkityksellisiä tehtäviä niille, jotka saavat ne tehdä.
Kastejuhlan pieni päähenkilö on tietämätön siitä, miten paljon juhlaa on mietitty ja valmisteltu. On leivottu ja laitettu juhlapaikka kauniiksi sekä puettu juhlavaatteet ylle. Kasteessa ei olekaan kyse pelkästä nimen antamisesta. Siinä Jumala solmii kastettavan kanssa hyvän omantunnon liiton ja lupaa pitää sen omalta puoleltaan voimassa. Hän myös lupaa antaa avun kaikkiin elämän päiviin.
Usein kastejuhlassa lauletaan virsi, joka on rukouksena myös omalla sydämelläni: "Syliisi hellään sulje nyt, Jeesus, lapsemme" (VK 468:1).
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys