Jokainen syntyvä lapsi on elämän ihme ja Jumalan lahja. Lapsi syntyy pienenä ja avuttomana ja tarvitsee hoivaa. Tämä tarve ei lopu kasvaessakaan.
Siihen liittyvät turvallinen asuinympäristö, ruoka, juoma, vaatteet ja muut elämiseen liittyvät tarpeet. Lapsi ei pysty järjestämään niitä itse, mutta kykenee kasvaessaan hiljalleen ottamaan niistä itsenäistä vastuuta.
Hoivan lisäksi lapsi tarvitsee myös kasvatusta eli opetusta ja ohjaamista elämää varten. Kasvatus on erilaisten tietojen ja taitojen sekä arvomaailman ja moraalikäsityksen opettamista. Lapsi oppii ottamaan muut huomioon ja hänen itsetuntonsa kehittyy. Kasvatus perustuu turvallisuuden luomiseen.
Muutama vuosikymmen sitten lasten kasvatukseen tuli uusi ilmiö: niin sanottu vapaa kasvatus. Sen mukaan lapsi saa kasvaa ja kehittyä vapaasti, ilman, että hänen kehitystään rajoitetaan. Ajateltiin, että vanhempien tehtävä on toteuttaa lapsen toiveet eikä tuottaa hänelle pettymyksiä.
Sittemmin on havaittu, että vapaa kasvatus aiheuttaa ongelmia sekä yhteisiin normeihin sopeutumattomuutena että aikuisena koettavien vastoinkäymisten ja pettymysten tuomana ahdistuksena.
Paavali neuvoi lapsia: ”Lapset, olkaa vanhemmillenne kuuliaisia Herraa totellen, sillä se on oikein. ’Kunnioita isääsi ja äitiäsi’ on ensimmäinen käsky, johon liittyy lupaus: ’jotta menestyisit ja eläisit kauan maan päällä.’” (Ef. 6:1–3.)
Heti perään hän neuvoi vanhempia: ”Ja te isät, älkää herättäkö lapsissanne vihaa, vaan kasvattakaa ja ojentakaa heitä Herran tahdon mukaan” (Ef. 6:4).
Kristillinen kasvatus perustuu sekä rajoihin että rakkauteen. On oikein ja tarpeellista opettaa lapsille ja nuorille, mikä on oikein ja mikä väärin. Näin voi ohjata heitä noudattamaan yhteiskunnan pelisääntöjä.
Rakkaudella luodut rajat tuovat turvallisuutta ja tukevat lapsen ja nuoren kasvua. Samalla ne opettavat ymmärtämään, että elämässä ei voi saada kaikkea.
Vanhemmat joutuvat rajoittamaan myös ihan käytännön asioita. On hyvä olla terveelliset nukkumaanmenoajat. Kodin tehtäviin osallistuminen kannattaa pienestä lähtien. Liiallinen netti- ja someaika ei ole hyväksi.
Kristilliseen kasvatukseen liittyy myös ohjaaminen omantunnon hoitamiseen, anteeksipyytämiseen ja -antamiseen. Hyvä omatunto on paras kotiopettaja myös lapsen ja nuoren sydämessä. Jumalan armo opastaa kilvoittelemaan uskossa ja tekemään valintoja ja ratkaisuja uskon näköalasta käsin.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys